Mitä keskustelu on? Keskustelu on kommunikoinnin muoto, jossa osallistujat sekä puhuvat että kuuntelevat. Usein ajattelemme, että (vain) puhuminen on keskusteluun osallistumista. Kuunteleminen on kuitenkin määritelmällisesti yhtä tärkeä osa keskustelua. Ilman empaattista kuuntelua ei voi olla keskustelua. Onnistunut keskustelu on kohtaaminen, josta molemmille jää tunne, että minut on nähty ja kuultu. Aidon kohtaamisen tiellä on usein huomiomme, joka keskittyy väärään asiaan.
Tunnistatko ehkä itsesi tästä: kun puhun, puhun usein siitä, mitä muut tekevät tai eivät tee. Kun kuuntelen, mietin usein itseäni ja sitä, miltä puhujan sanat minusta tuntuvat. Suurin osa meistä käyttäytyy näin: “Miksi sinä et osallistu tämän asian tekemiseen? Sinä olet laiska.”. Kuulija tuntee olonsa uhatuksi ja vastaa hyökkäävään sävyyn – ja me kuulemme ehkä tälläistä pään sisäistä puhetta: “Oho, tulipa piikikäs vastaus, ihan tarpeetonta minun tunteideni loukkamista, en tunnista itseäni tuosta ryöpytyksestä” – eli tunnet olosi uhatuksi ja vastaat puolestasi hyökkäävästi. Keskustelu muistuttaa miekkailua, jossa osallistujat pyrkivät osumaan johonkin arkaan kohtaan tai ainakin tökkäämään jonnekin, ja puolustautuvat torjumalla toisten iskuja.
Huomion ja keskittymisen pitäisi kuitenkin mennä juuri päinvastoin: silloin kun puheenvuoro on itsellä, puhu itsestäsi – silloin kun olet kuunteluvuorossa, keskity puhujaan, älä oman pääsi sisäiseen puheeseen. Empaattinen kuuntelu on huomion keskittämistä toiseen osapuoleen. Ota vastaan arvostaen toisen ajatukset tai palaute.
Myös myynti ja asiakaspalvelutilanteet saattavat muistuttaa henkistä miekkailua. Kohtaaminen jää puuttumaan ja tilanne voi olla stressaava kaikille osallisille.
Tunnereaktioiden tunnistaminen ja hyväksyminen auttaa rauhoittumaan, tuntemaan empatiaa ja löytämään intuitiivisia ratkaisuja.
Voimme muuttaa tahdonvaraisesti omaa käytöstämme. Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen on avain muutokseen. Oman tunnereaktion tunnistaminen ja hyväksyminen rauhoittaa – tunnereaktiot menevät ohi. Se herättää myös kyvyn tuntea empatiaa eli tunnistaa toisen tunnetila. Samalla se avaa oven intuitiolle ja luovuudelle. Lempeys itseä kohtaan mahdollistaa myös lempeyden toisia kohtaan.
Silloin ollaan jo paljon lähempänä aitoa kohtaamista.
Keskustelu – empaattinen kuuntelu ja arvostava puhe – on taito, jossa voi harjaantua huipuksi. Jos haluat kuulla lisää, ole yhteydessä.